Reevaluarea strategiei de căutare a unui job, în 8 pași simpli

Din nefericire, se întâmplă de multe ori ca, atunci când suntem în situația de a căuta un loc de muncă, să avem senzația că pedalăm în gol, că eforturile noastre sunt în van și că nu se ”lipește” de noi niciun job. Că toate sunt pe dos și că situația e fără ieșire.

În astfel de momente, e important să nu intrăm în panică, ci să reevaluăm strategia. Cel puțin așa ne învață, prin opt pași simpli, John O’Neill – decan asistent la Centrul de Dezvoltare a Carierei din cadrul Universității Stanford.

sfaturi (1)

Iată cum se face:

1. Nu căuta singur.

E important să implici și alte persoane în aventura spre job-ul potrivit. Profită de relațiile pe care le ai și “întinde-ți antenele” atât în în mediul online cât și în afara acestuia.

Dacă se întâmplă să știi și alte persoane care sunt în căutare de loc de muncă, faceți schimb de contacte și impresii, vei fi uimit de câte informații noi poți afla.

2. Îmbunătățește-ți CV-ul.

CV- ul trebuie să fie o expunere convingătoare, transparentă și coerentă a realizărilor și calităților pe care le ai.

Prezentat drept o înșiruire de sarcini și responsabilități, sunt șanse să rămână mult și bine pe masa intervievatorului, fără a-și îndeplini misiunea de a-ți obține un interviu.

La întocmirea lui, ține cont de ponturile pe care le găsești aici, aici și aici.

3. Cere o opinie suplimentară.

Înainte de a aplica la pozițiile din cadrul unei companii, încearcă sa iei legătura  cu o persoană care deja lucrează în domeniu.

Solicită un feedback cu privire la CV-ul cu care urmează să aplici. Astfel afli informații utile pe care le poți folosi ca să îți adaptezi CV-ul și poți evalua calitățile tale în raport cu ceea ce se cere.

4. Intră în contact cu lumea din care vrei să faci parte.

Participă la evenimente, proiecte, seminarii, training-uri și fă un pas și spre zona evenimentelor caritabile și a ONG-urilor. La fiecare dintre aceste întâlniri discută cu persoanele implicate. Interesează-te cu privire la ceea ce lucrează și nu este exclus să dai de o propunere de job sau, de ce nu, de o idee de afacere.

5. Fii curios și perseverent.

Nu e mereu vorba despre noroc. De cele mai multe ori, pentru a obține un job e nevoie de multă răbdare, de perseverență și de curiozitate. Fii pe fază și încearcă să întrezărești oportunități noi.

Explorează domenii pe care nu le-ai luat inițial în calcul și intră în contact cu cât mai multe persoane pentru schimburi de opinii.

6. Evaluează constant strategia.

Din când în când, ia o pauză și pune-ți ordine în gânduri. Cum  te-ai descurcat la interviuri? Ce ai putea să îmbunătățești la discursul, CV-ul ori scrisoarea ta de intenție?

Analizează ce a mers bine și mai puțin bine și stabilește noi modalități de a te prezenta, așa încât să elimni ce nu este de ajutor.

7. Pregătește atent fiecare interviu.

Organizează-te constant pentru interviuri. Găsește răspunsuri la întrebările incomode, evaluează și diminuează punctele slabe și vino cu argumente bine gândite care să te scoată în evidență.

Prezintă-ți realizările în mod onest și profesionist. Identifică nevoile intervievatorului și vino în întâmpinarea lor cu calitățile tale.

8. Încearcă un job temporar.

Păstrează-ți simțurile alerte și câștigă bani pentru cheltuielile zilnice acceptând temporar și job-uri care nu sunt sută la sută ceea ce îți dorești.

O astfel de provocare te va ține conectat cu mediul de muncă și în relații cu potențiali angajatori.

Dacă te putem ajuta cu ceva, chiar și cu un sfat sau o discuție constructivă, ne găsești oricând pe candidates@smartdreamers.com. Succes!

Ne-am inspirat de pe levo.com

Articole similare

G2 Travel, compania în care 90% din angajații middle și top management s-au dezvoltat în cadrul echipei

Am mers să vedem cum arată noile birouri ale companiei G2 Travel din cadrul City Offices (București), iar dacă tot am ajuns în mijlocul echipei, vrem să vă povestim ce...

Damian Samoila

2,5 minute

“Test drive” cu noua platformă de cariere Genpact – YouYourself

În procesul de recrutare, o mare parte dintre candidații interesați vor ajunge, inevitabil, pe site-ul companiilor. Așa că indicatorul important care contribuie la luarea unei decizii de către useri este...

Damian Samoila

2 minute

Imaginează-ți vehiculul viitorului în programul de internship “Drive Your Future 2018”, lansat de Groupe Renault Romania

Dacă ești student sau masterand în căutarea unui stagiu de practică, vrem să te anunțăm că Groupe Renault Romania a lansat programul de internship Drive Your Future. Catalogul temelor de...

Damian Samoila

3 minute
MERGI PE SMARTDREAMERS.RO