Pentru candidați și companii: feedback-ul e vital!

2 minute

Let’s face the facts! Pentru companie, procesul de recrutare începe atunci când HR-ul “strigă” pentru prima dată în piață că are nevoie de un specialist și se termină atunci când recrutorii au găsit omul potrivit. Pentru candidat, totul începe cu butonul de “apply”, iar în cazul în care a fost respins, procesul de aplicare rămâne deseori în ceață. Nu e asta o regulă generală, însă dacă ne uităm la raportul internațional Candidate Experience Awards 2014, doar 5,5% dintre cei aproape 95.000 de respondenți ai studiului au primit feedback de la companie atunci când au fost respinși. Totodată, doar 2,6 procente au caracterizat acest feedback ca fiind unul personalizat și valoros.

Pe frontul celălalt, angajatorii se confruntă și ei cu unele probleme legate de feedback. Unii candidați stabilesc data unui interviu telefonic și apoi nu mai răspund când sunt contactați. Alții programează un interviu la sediul companiei, însă nu mai apar niciodată.

Care e principala problemă?

În momentul de față, una dintre cele mai mari probleme care persistă atunci când un candidat aplică la un job este lipsa de feedback. Asta se traduce printr-o experiență nesatisfăcătoare pentru candidat, lipsă de interes față de companie și joburile puse la bătaie de aceasta. Mai departe, imaginea companiei are de suferit, iar brandul acesteia este afectat. Într-un studiu realizat de Glassdoor, 84% dintre candidați afirmă că ar accepta să renunțe la jobul lor pentru o companie care are o reputație excelentă în piață. Totodată, 69% dintre cei care caută un job sunt motivați să aplice la o poziție a unei companii care e activă în relația cu aplicanții, aici fiind inclus și feedback-ul după interviu.

Cum vrem să rezolvăm asta?

Încurajăm angajatorii să ofere un răspuns candidaților prin punerea la dispoziție a unei funcții de feedback personalizat și a unui număr important de templateuri adaptate pentru fiecare tip de răspuns. Asta va duce la o apropiere între companie și candidat, iar cu un feedback personalizat din partea angajatorului, candidatul va mai aplica în viitor și la alte joburi vacante. “Să oferi feedback în procesul de recrutare nu este de interes doar pentru companii, ci și pentru candidați. Ne putem imagina o balanță în care cel care aplică la un job pune timp, interes și energie, iar angajatorul ar trebui să adauge, pe lângă analiza CV-ului, feedback. Un astfel de echilibru duce la un candidat mulțumit pentru că acțiunea sa a avut o finalitate, iar compania se poate mândri cu un renume bun în piața muncii. Aici am decis să intervenim noi, cei de la SmartDreamers, prin a oferi posibilitatea companiilor să dea feedback, cu doar câteva click-uri. Sunt foarte încrezător că soluția este una care va prinde și va aduce o schimbare în bine pe piața recrutărilor.” spune Adrian Cernat, CEO SmartDreamers.

candidat, companie, feedback, raspuns, recrutare, interviu

SmartDreamers are la bază conceptul de simplificare a conexiunii dintre companii și candidați. Asigurarea feedback-ului de ambele părți este una din metodele prin care vrem să ne ducem la îndeplinire obiectivul principal. Cum se traduce asta pentru candidați și companii? E simplu:

Pentru candidat:
Îți este apreciat efortul și intenția de a te alătura companiei
Fie că vorbim de un răspuns negativ sau unul pozitiv, primești o decizie clară
Poți afla ce te-a scos din “cursă” pentru a îmbunătăți, pe viitor, punctele slabe

Pentru companie și recrutor:
Vei fi văzut ca un recrutor profesionist care își tratează cu respect aplicanții
Dovedești că fiecare aplicant în parte este clientul tău și îl tratezi ca atare
Imaginea companiei are de câștigat, iar brandul e consolidat
Candidatul va aprecia existența feedback-ului și își va păstra interesul pentru viitoarele poziții

Concluzia? Indiferent că ești în poziția de candidat sau recrutor, important e să fie feedback! Sau cum spune co-founderul Intuit, Scott Cook: ”A brand is no longer what we tell the customer it is, it is what customers tell each other it is”.

Articole similare

Working @ JacTravel: Cum poți fi conectat cu lumea turismului internațional

JacTravel e o explozie de tinerețe, de culturi și personalități diferite. Având birouri în Tîrgu-Mureș și Cluj-Napoca, compania îți oferă posibilitatea de a lucra într-un mediu multicultural și de a...

Echipa SmartDreamers

2 minute

Înscrie-te în JTI Internship Program, primul pas spre succes!

Cum ți se pare ideea unui internship care să îți ofere șansa de a te alătura unei companii multinaționale și de a-ți construi o carieră? Ei bine, Japan Tobacco International...

Damian Samoila

3 minute

INFOGRAFIC: Recrutarea intră pe fast forward în era rețelelor sociale

Ca recrutor, te întrebi cum poți atrage cei mai buni candidați și care sunt canalele potrivite pentru promovarea brandului de angajator. La SmartDreamers, am realizat un survey care să răspundă...

Echipa SmartDreamers

1,5 minute
MERGI PE SMARTDREAMERS.RO