În vizită la Lohika – 700 de ingineri software – proiecte high tech, cele mai noi tehnologii și limbaje de programare

Am fost atât de impresionați de ce am găsit la Lohika, încât am ținut neapărat să răspândim vestea. Ne bucurăm că am dat de specialiști de top și autenticitate în aceeași clădire, lucru mai rar întâlnit :).

Dar mai bine să îi lăsăm pe ei să ne povestească mai multe despre industria în care activează și modul lor de a fi:

Să fim realiști, în ziua de azi e aproape imposibil să găsești ingineri software de top în căutare de un nou job. Și chiar dacă îi găsești, prea multă energie se consumă cu procesul de onboarding și de management al noilor angajați, energie care ar putea fi investită în construirea unui produs de calitate. Outsourcing-ul tipic nu mai face față la acest nivel. E nevoie de un model diferit. Iar aici intervine Lohika.

Ca să facem munca în outsourcing, remote, să funcționeze cu adevărat, am construit, rafinat și perfecționat, în decursul ultimilor 15 ani, modelul Team Extension. Oferim clienților echipe autonome, self-managed, care să lucreze cu sistemele și procesele lor și să își adapteze operațiunile culturii clientului. Echipele noastre funcționează ca niște extensii ale echipelor clienților, într-atât, încât uneori se uită unde se termină o echipă și începe alta. 🙂

Cine suntem noi? O companie de origine americană, de capital de risc, orientată în principal înspre clienți din Silicon Valley, cu peste 700 de angajați.
Birouri: San Bruno, SUA; Kiev, Odessa & Lviv, Ucraina și începând de anul trecut și Cluj-Napoca, România.
Clienți: HPE, Cisco, Microsoft, BuzzFeed, Twilio, Okta, Tidemark etc.

Dacă îți dorești să faci parte din echipa Lohika, poți vedea aici joburile pe care le oferă.

DE CE ȘI-AR DORI CINEVA SĂ LUCREZE PENTRU LOHIKA?

Pentru că, într-o piață a software outsourcing-ului deja saturată, suntem încrezători că reușim să venim cu ceva diferit.

Am abordat o nișă a pieței care presupune că nu luăm proiecte pe care clienții le pot implementa ei înșiși, însă nu vor s-o facă și atunci aleg să “comande” aceste servicii altor companii. Dimpotrivă, ne asumăm proiecte care pot fi realizate doar de Lohika, pentru care clienții nu dispun de suficiente resurse și/sau cunoștințe. Focusul nostru cade pe start-up-uri care au nevoie de “intervenția” noastră și preferăm să luăm proiecte pentru echipe de cel puțin 20 de persoane. Am descoperit empiric că acestea sunt proiectele care sunt în aceeași măsură interesante pentru ingineri și optime în termeni de eficiență și profitabilitate.

CARE CONSIDERI CĂ E CEA MAI ÎNTÂLNITĂ CALITATE PE CARE O AU COLEGII TĂI?

Cred că ceea ce ne-a “adunat” pe toți la Lohika e faptul că suntem autonomi si pragmatici. În loc să fim “pioni de cubicle”, suntem individualități. Suntem mințile de top din industrie și suntem oamenii care nu se mulțumesc cu a pierde timpul, ci vor să-l investească.

Lohika, software, high tech, Programming, Technology, outsourcing

CARE CREZI CĂ VA FI ELEMENTUL CARE-L VA IMPRESIONA DIN PRIMA CLIPĂ PE UN NOU ANGAJAT, ODATĂ CE TRECE PRAGUL COMPANIEI VOASTRE?

Bazat pe feedbackurile primite din partea celor care ne-au vizitat sau au ales să ni se alăture, aș spune că ceea ce le rămâne în minte tuturor este atmosfera relaxată și prietenoasă. Ne petrecem atâta timp din viață la muncă, încât nu ne permitem să îl irosim pe comportamente social dezirabile sau diplomații lipsite de sens, așa că în aerul Lohika plutește o atmosferă de autenticitate. Iar asta îi face pe oameni să se simtă comfortabil la noi și să vină cu drag la muncă.

Lohika, software, high tech, Programming, Technology, outsourcing

CE ÎNSEAMNĂ  ECHIPA LOHIKA?

Ca angajat Lohika, te simți parte a ceea ce se întâmplă, e vorba despre transparență și încredere. CEO-ul ține întâlniri periodice în fiecare birou, în grupuri mici, cu angajați de toate nivelele și din toate funcțiile, unde se poate vorbi deschis și orice întrebare e permisă. În felul acesta, problemele sunt descoperite și rezolvate rapid și fiecare este încurajat să-și asume responsabilitatea.

Pe scurt, cred că Lohika înseamnă umanitate, încredere și opoziție față de mainstream. Suntem atenți atunci când ne selectăm angajații și atunci când ne selectăm clienții. Sigur, căutăm proiecte interesante și neobișnuite, dar, mai presus de toate, căutăm Oameni. Asta se aplică și angajaților – îi căutăm pe cei mai buni din domeniu, cei dornici și capabili să își asume provocări, dar în primul rând, căutăm Oameni. Căutăm oameni care au aceleași valori ca noi, care vor implicare pe termen lung și cărora le place să construiască relații atât cu clienții, cât și cu echipa.
De aceea, se întâmplă des ca lumea să vrea să lucreze în Lohika pentru că știu pe cineva aici. Sau să se întoarcă în Lohika după luni sau ani petrecuți altundeva. Atât în relația cu angajații, cât și în cea cu clienții, ne bazăm pe recomandarea celor care ne cunosc deja și pe transparență.

De obicei, clienții ajung la noi după ce și-au epuizat resursele interne sau atunci când descoperă că nu pot găsi soluția pe cont propriu, ceea ce ne obligă să avem mințile necesare pentru a face asta. Motiv pentru care nu vom spune că face parte din planurile noastre de viitor să creștem cu x% în următorul an sau să ajungem la un anumit număr de angajați. Valoarea centrală a Lohika e “100% customer satisfaction”. Iar asta se poate atinge doar selectând atent persoanele potrivite, care să fie capabile și să își dorească să livreze asta.

Lohika, software, high tech, Programming, Technology, outsourcing

CARE SUNT TIPURILE DE JOBURI PE CARE LE OFERĂ COMPANIA?

Ca regulă generală, noi nu angajăm începători. Nu avem joburi entry-level sau internshipuri și nu mentorăm studenți. Asta nu din cauză că n-am avea resursele necesare, dimpotrivă, dispunem de mentori atât de buni, încât alegem să ne dedicăm proiectelor cu adevărat dificile și provocărilor industriei software. Iar asta presupune să avem ingineri cu expertiză în domeniu, dar și cu experiență în gestionarea clienților. De aceea, joburile pe care o să le vedeți la noi vor fi mai mereu unele de seniori, experți în platforme ca Java, JavaScript, Python, Ruby, C++ și altele.

  CUM NU AR TREBUI, SUB NICIO FORMĂ, SĂ FIE UN CANDIDAT INTERESAT DE UN JOB DIN CADRUL LOHIKA?

Interesat să meargă pe ceea ce, în fizică, se numește “calea minimei rezistențe” (n.n. path of least resistance). Nu favorizăm adepții principiului efortului minim, așa că un candidat interesat de un job la noi n-ar trebui să se ferească de efort personal sau confruntare. Va trebui să fie proactiv și să își dorească să fie aici.

Lohika, software, high tech, Programming, Technology, outsourcing

CU CE ESTE DIFERITĂ CULTURA VOASTRĂ ORGANIZAȚIONALĂ COMPARATIV CU UNA STANDARD?

Consider că piața de IT din România și mai ales, din Cluj, a ajuns la un nivel la care devine dificil să discutăm despre cultura organizațională standard. Aș merge până într-acolo, încât să spun că  “diferit” e noul “standard” – toate companiile se străduiesc să ofere angajaților birouri impresionante în locații ultracentrale, pachete de beneficii impresionante și personalizate, libertate și opțiuni de petrecere a timpului liber. Și Lohika se înscrie în acest “nou standard”.

Cu toate acestea, ceea ce e evident încă de la prima întâlnire cu noi e flexibilitatea pe care o oferim angajaților – de la alegerea programului de lucru, la alegerea unei tehnologii secundare pe care s-o învețe, cu suport din partea noastră, la exprimarea ideilor și chiar alegerea tehnologiilor cu care să lucreze pe proiect. Și ce e “altfel” la noi, în calitate de furnizori pe piața de software outsourcing, e accentul pe calitatea și eficiența muncii – de aici și așteptările mari pe care le avem față de echipele noastre.

Lohika, software, high tech, Programming, Technology, outsourcing

CUM ÎNCURAJAȚI CREATIVITATEA, DEZVOLTAREA PERSONALĂ ȘI PROFESIONALĂ A ECHIPEI?

La noi, asta se întâmplă zilnic. Dincolo de a transforma în cod ideile altora și de a urma instrucțiuni din partea clienților, programatorii noștri nu doar sunt încurajați, ci este preferabil să vină cu propriile idei în ceea ce privește soluțiile la problemele întâmpinate de clienți. Deci creativitatea aproape face parte din descrierea postului. 🙂

Și ce așteptăm din partea angajaților e să vrea să învețe, de aceea le oferim atât traininguri interne, cu experți proprii, dar și încurajăm participarea la orice conferință, prezentare sau eveniment din domeniu. De asemenea, le oferim biblioteci online și hard-copy și mentori cu un nivel ridicat de senioritate din cadrul echipei, deoarece credem cu tărie ca orice pas făcut de angajat înspre dezvoltarea proprie este, de fapt, un pas făcut înspre dezvoltarea Lohika.

Lohika, software, high tech, Programming, Technology, outsourcing

CARE ESTE CEL MAI MARE ATUU, COMPARATIV CU ALȚI ANGAJATORI?

Într-un ocean de outsourcing, în care companiile sunt în competiție pentru a atrage clienți cât mai mari și au ca “armă” doar prețurile, noi am găsit o insulă, în care aducem pe piață servicii care aduc valoare adaugată clienților – “arma” noastră stă în calitatea serviciilor, asta ne face să ieșim în evidență, să nu facem parte din mainstream. Poziționându-ne în acest fel, preluând proiecte high-tech, suntem capabili să setăm o valoare mai mare pe implementarea lor.

Spre deosebire de companiile cu mii de angajați, unde majoritatea se ocupă de mentenanță și suport, noi suntem în jur de 700, însă aproape toți ingineri. Clienții sunt start-up-uri relativ noi, se folosesc cele mai noi tehnologii și limbaje de programare. Ne place ce facem și acesta e probabil cel mai puternic avantaj competitiv al nostru.

Dacă îți dorești să faci parte din echipa Lohika, poți vedea aici joburile pe care le oferă.

Lohika, software, high tech, Programming, Technology, outsourcing

Articole similare

Ana Moraru, Harman: “În ultimul timp, piața nu mai este a angajatorului” #SmartRecruiters

Ideea interviurilor #SmartRecruiters a pornit din nevoia de a scoate în față profesioniștii din domeniu, care au ceva de spus în piața recrutării. Am vrut să aducem informații din interior...

Echipa SmartDreamers

3,5 minute

7 direcții pentru recrutare în 2018

Recrutarea se va schimba în 2018. Sau, cu siguranță, trebuie să se schimbe punând accent pe cât mai multe funcționalități care să ușureze atât viața recrutorului, cât și a candidatului....

Damian Samoila

3 minute

G2 Travel, compania în care 90% din angajații middle și top management s-au dezvoltat în cadrul echipei

Am mers să vedem cum arată noile birouri ale companiei G2 Travel din cadrul City Offices (București), iar dacă tot am ajuns în mijlocul echipei, vrem să vă povestim ce...

Damian Samoila

2,5 minute
MERGI PE SMARTDREAMERS.RO