Ieromonahul Savatie Baștovoi, unul dintre cei mai citiți scriitori români, despre educație, stres, succes și omul contemporan

Savatie Baștovoi este o persoană diferită (în sensul bun) de majoritate, fiind un om care a reușit să își folosească darurile, fie ele primite sau dobândite de-a lungul vieții, într-un mod pozitiv; constructiv. Darul vorbirii l-a transformat într-un părinte care prin cuvânt e capabil să “miște” lumea, talentul liric l-a propulsat în top cinci cei mai citiți autori români, cu peste 200.000 de cărți vândute, în timp ce aptitudinile artistice și meșteșugărești au pus bazele a ceea ce astăzi este Rucodelie. Sau, tradus din limba slavonă, ”lucrul mâinilor”.

Rucodelie este locul unde obiecte din piele și lemn (genți, curele, portofele etc.) devin, așa cum spune și Părintele, rezultatul bucuriei mai multor oameni de a lucra împreună. Însă pe lângă această bucurie și dragoste față de lucrul de mână, determinantă este și priceperea, obiectele fiind făcute folosind tehnici tradiționale, inspirate din arta bizantină și arta populară românească.

savatie, interviu, scriitor, inspiratie, cariera, rucodelie, educatie, mestesug, autor, carte

Am putea umple pagini discutând despre Părintele Savatie sau despre ceea ce a realizat, dar scopul acestui text este să ”vorbească” el, nicidecum noi. Așadar, mai jos veți da de prețioasele sale sfaturi și păreri în legătură cu diferite subiecte: de la educație la omul contemporan, ori de la stres la succes și împlinire.

“Omul nu izbîndește printr-o educație de gloată. În orice cultură, se remarcă
cel care are o educație specială de acasă, de la tatăl său și mama sa”

Dumneavoastră sunteți un om care a reușit să folosească cu succes darurile, fie ele primite sau dobândite de-a lungul vieții. Combinați aptitudinile artistice cu cele meșteșugărești, cele filosofice cu talentul liric și așa mai departe. Având în vedere că există din ce în ce mai mulți tineri confuzi, care nu știu nici măcar ce e potrivit pentru ei, la ce sunt buni de fapt, cum credeți că ar putea găsi răspunsul? Luând în calcul cazul dumneavoastră, care element s-a dovedit a fi derminant în acest complicat proces?

Educația de acasă e hotărîtoare. Îndeobște, educația îl face pe om, om. De la un timp însă am început să urmăresc faptul că oamenii se nasc într-un anume fel, că au o moștenire genetică. E foarte posibil ca cineva să fie educat și învățat să facă anumite lucruri, să deprindă unele învățături și meserii, îndemînări, chiar dacă nu s-a născut cu ele în sînge. Dar fiul unui cizmar va învăța mai ușor să facă cizme. Există două categorii de oameni care au reușit: unii care au reușit greu și alții care au reușit ușor. A reuși ușor este un dar, a reuși greu este o virtute. Astfel lucrurile se egalează în fața lui Dumnezeu, în fața lumii, într-o balanță dreaptă. Mie mi-a dat Dumnezeu să fac ușor tot ce fac, să nu simt nici o osteneală, să mă bucur de ceea ce fac, avînd în asta o răsplată sufletească suficientă. Părinții mei au încurajat întotdeauna orice fel de lucru de care mă apucam, chiar dacă mă apucam de lucruri total incompatibile: am făcut lecții de acordeon, lupte libere, pictură, tenis de masă, cu alte cuvinte, un copil indecis. Sînt de părere că un copil trebuie lăsat să le încerce pe toate, chiar dacă părinții pierd banii plătiți pentru școala precedentă – timpul va arăta unde să se oprească și ce i se potrivește mai bine.

În cartea dumneavoastră, Sindromul ”cesăfac”, atingeți subiectul educație, observând că aceasta a ieșit de sub monopolul statului și a devenit accesibilă grupurilor, prin mass media și alte arme ale lumii contemporane. Așadar, avem pe de-o parte un sistem de educație învechit, depășit, care nu mai are legătură cu actualul context, iar pe de altă parte multă dezinformare, manipulare și chiar îndobitocire. În aceste condiții, ”cesăfacă” un tânăr prins între cele două tabere pentru a se dezvolta, personal și profesional, sănătos?

Există, desigur, ”sisteme” de educație: modelul grecesc de educație, educația de tip confucianist, marxist și așa mai departe. Dar omul nu izbîndește printr-o educație de gloată. În orice cultură, se remarcă cel care are o educație specială de acasă, de la tatăl său și mama sa. Cei care nu au avut parte de o astfel de educație să nu se întristeze prea mult – avem Tată ceresc și Mamă bună pe Maica Domnului de la care primim în chipul cel mai tainic și mai cald ”educația” cuvenită prin lucrarea harului. Niciodată nu e prea tîrziu pentru a deveni noi înșine.

savatie, interviu, scriitor, inspiratie, cariera, rucodelie, educatie, mestesug, autor, carte

Tot în această carte, ridicați problema oamenilor care ajung să facă ceva ce nu le aduce bucurii, sacrificând confortul psihic în detrimentul unui minim confort social. Pentru un tânăr obișnuit, fără o situație materială impresionantă și, mai mult, în condițiile în care puține sunt companiile care angajează oameni pentru a-i forma profesional, credeți că e greșit ca acesta să facă compromisuri, alegând locuri de muncă provizorii?

Ce să facă sărmanii oameni, dacă nu au un loc de muncă, un ban de cheltuială? Muncesc la ocazie. Nu e nimic grav în asta, e ceva normal. Poate munca nu le aduce bucurie, dar au bucurie atunci cînd cîștigă un ban cu care să-și hrănească familia. Timpul le așază pe toate. Un om bun găsește întotdeauna un motiv de bucurie.

“Cea mai mare dramă este că omul contemporan e echivalat în bani”

Într-o lume agitată, în continuă mișcare, unde bormardamentul informațional nu doar că nu se mai termină, dar chiar crește în proporții, cum ar putea oamenii să facă față stresului?

Să nu mai urmărească mersul lumii.

savatie, interviu, scriitor, inspiratie, cariera, rucodelie, educatie, mestesug, autor, carte

Cum arată, după părerea dumneavoastră, profilul omului din ziua de azi, din punct de vedere profesional și nu numai? Care credeți că sunt punctele lui forte și ce credeți că îi lipsește cu desăvârșire?

Cea mai mare dramă este că omul contemporan este echivalat în bani. Profesiile se echivalează în bani. Dorința este mișcată de bani. Frumusețea este echivalată în bani. Tinerețea. Inteligența. Toate darurile lui Dumnezeu. Omul de azi nu învață un lucru de dragul frumuseții acelui lucru, de dragul folosului pe care îl poate aduce celor din jur. Scopul a fost schimbat, iar prin asta s-a schimbat totul. S-a schimbat chiar omul, pe neobservate, ca un asasinat prin somn. Omul de azi este ca cel care doarme sub copac în timp ce cineva îi toarnă venin în ureche.

Spuneți-ne, vă rog, câte ceva despre Rucodelie. Cum v-a venit ideea de a construi acest brand, care a fost cel mai mare obstacol de care v-ați lovit la început, cât timp implică crearea unei genți, de pildă, care e cea mai mare satisfacție din toată această ocupație și care este obiectivul principal al existenței Rucodelie?

Nu am intenționat să construiesc un brand. Am început să fac niște lucruri din piele. Știam că vreau să fac niște lucruri frumoase și știam că le pot face, totuși nu știam cum trebuie să arate. În timp ele au început să se cristalizeze și, ca în orice îndeletnicire, experiența este hotărîtoare. Cea mai mare bucurie nu e fiecare lucru în sine, deși și asta este o satisfacție, cea mai mare bucurie e să văd mai mulți oameni cum încep să lucreze împreună. A lucra cu mîinile, a bate cu ciocanul, a potrivi ațe, culori, forme, toate naturale, ca din mîna lui Dumnezeu, este un prilej de mare împăcare.
Niciodată nu am zis asta, pentru că e o vorbă folosită de toți cei care vînd ceva, dar oamenii care cumpără lucrurile noastre sprijină o poveste din care vreau să renască dragostea firească față de lucrul cu mîinile, capabil să întrețină familii, cu timpul școli și poate mici comunități. Sînt împotriva modei căutătorilor de fonduri, de granturi, de sponsorizări. Cred că putem munci cinstit fără a întinde mîna la tot felul de boieri ai lumii acesteia și mai cred că Dumnezeu a dat fiecărui om destule daruri și îi oferă întotdeauna destule prilejuri pentru a se descurca în această lume.

savatie, interviu, scriitor, inspiratie, cariera, rucodelie, educatie, mestesug, autor, carte

”Îndrăzniți să rămîneți copii și veți vedea că orice muncă va deveni
un joc, un prilej
de cunoaștere, de împrietenire, de iubire, de dăruire”

Apropo de Rucodelie, având în vedere că toate obiectele S.B. sînt făcute doar de mînă, putem presupune că acest proces îl ajută pe om să se relaxeze, să se adune. Ce alte astfel de activități credeți că ar fi benefice pentru oameni?

Da, toate lucrurile sînt făcute doar de mînă. Dacă ați vedea cum lucrează niște oameni mari care cos o geantă, ai vedea de fapt cît de mult seamănă ei cu niște copii. Atunci cînd omul meșterește ceva și atunci cînd se roagă el devine ca un copil, pentru că se dezlipește de tot ce este în jurul lui, de tumultul și învălmășeala lumii, care ne îmbătrînește și ne răcește.

Cu siguranță cunoașteți în ”lume” mulți oameni care fac lucruri interesante sau care sunt împliniți. Poate că nu există o ”cheie a succesului” comună, dar, în opinia dumneavoastră, ce au în comun toți acești oameni, care poate fi calea spre împlinirea profesională?

Toți acești oameni sînt precum copiii. De asta vă asigur. Sînt săritori, ca niște copii gata oricînd să fugă la joacă și sînt întotdeauna deschiși spre lucruri noi, care este o trăsătură copilărească. Ei se recunosc de la prima vedere și devin prieteni pentru totdeauna. Zgîrcenia, invidia, setea de parvenire, carierismul și tot ce îi strică pe oamenii mari le este străin, pentru că, așa cum am zis, ei sînt niște copii. Îndrăzniți să rămîneți copii și veți vedea că orice muncă va deveni un joc, un prilej de cunoaștere, de împrietenire, de iubire, de dăruire, un joc din care veți ieși de fiecare dată învingător. Aceasta nu o zic eu, aceasta e o poruncă dată de Hristos: ”Fiți precum copiii, că a unora ca aceștia este împărăția Cerului!” Dar oare numai Cerul? Vă asigur că și Pămîntul, căci Cel care a creat Cerul a creat și Pămîntul. 

Părintelui Savatie Baștovoi îi mulțumim pentru resursele de timp și stare cheltuite pentru noi. Voi îl puteți urmări în continuare aici sau citindu-i cărțile. Dintre lucrările sale de referință, amintim de: Iepurii nu mor (roman tradus și în franceză), Nebunul (roman tradus și în rusă), Între Freud și Hristos (eseu, tradus și în macedoniană), Diavolul este politic corect, Fuga spre cîmpul cu ciori – amintiri dintr-o copilărie ateistă și Sindromul ”Cesăfac”. Ca o ultimă completare, Ieromonahul este, de asemenea, și fondatorul editurii Cathisma din București.

sursă foto: contul de Facebook personal

Articole similare

Ana Moraru, Harman: “În ultimul timp, piața nu mai este a angajatorului” #SmartRecruiters

Ideea interviurilor #SmartRecruiters a pornit din nevoia de a scoate în față profesioniștii din domeniu, care au ceva de spus în piața recrutării. Am vrut să aducem informații din interior...

Echipa SmartDreamers

3,5 minute

7 direcții pentru recrutare în 2018

Recrutarea se va schimba în 2018. Sau, cu siguranță, trebuie să se schimbe punând accent pe cât mai multe funcționalități care să ușureze atât viața recrutorului, cât și a candidatului....

Damian Samoila

3 minute

G2 Travel, compania în care 90% din angajații middle și top management s-au dezvoltat în cadrul echipei

Am mers să vedem cum arată noile birouri ale companiei G2 Travel din cadrul City Offices (București), iar dacă tot am ajuns în mijlocul echipei, vrem să vă povestim ce...

Damian Samoila

2,5 minute
MERGI PE SMARTDREAMERS.RO