Cum să înfrângi teama de a vorbi în public: șapte exerciții de oratorie

Timp de citire estimat: 2:30 minute

În antichitate, a fi un bun orator era o calitate apreciată în rândul elitelor iar cei ce o aveau erau priviți cu multă admirație. În zilele noastre, cu toate că perioada de glorie a oratoriei a trecut, este totuși necesar, pentru o mare parte dintre noi, sa stăpânim vorbitul în public.

public, oratoriei, orator, speech, fobie

 

Fie că ai de făcut o prezentare, participi la o sedință, sau pur și simplu trebuie să iei parte la discuții în colectiv, este fundamental să îți poți exprima ideile liber, coerent și convingător.

Una dintre cele mai prezente fobii la nivel mondial este cea de a vorbi în public. Pentru a depăși această rezervă, sociologii și psihologii ne pun la dispoziție fel și fel de variante. Iată câteva exerciții simple pentru a deveni un bun vorbitor în fața publicului.

1. Poartă discuții cu un copil.

Acest exercițiu simplu te determină să formulezi ideile în termeni elementari. Simplificarea unei teorii la nivelul de înțelegere al unui copil, fără expresii simandicoase și în propoziții simple, este felul în care poți să te asiguri că ceea ce vrei să exprimi va fi înțeles de cei ce te vor asculta.

Folosește fraze puțin complexe, concise, care să transmită esența.

2. Fă conversație.

Nu aborda direct subiectul pe care vrei să îl dezbați pe larg. Începe orice conversație cu teme mărunte, care să destindă atmosfera. Discută despre vreme, îmbrăcăminte, locul în care te afli, sau orice altceva ce te face să te simți confortabil.

Încearcă să găsești mereu parteneri noi de conversație; interacțiunea cu persoane diferite te va determina să te familiarizezi cu vorbitul în public.

3. Notează ideile principale.

Să treci pe hârtie părțile importante din ceea ce vrei să expui unei audiențe te va ajuta să structurezi mai bine conținutul.

S-ar putea ca în minte totul să sune extraordinar, însă o dată ce vei scrie ce vrei să transmiți va fi mai ușor să identifici potențiale neconcordanțe și să îmbunătățești discursul.

4. Adoptă postura potrivită.

Poate să nu pară mare lucru, însă o postură corectă desăvârșește imaginea vorbitorului și creează celor ce îl ascultă o impresie pozitivă.

Stai cu spatele drept și mâinile în față sau pe lângă corp (nu în buzunar).

Păstrează contactul vizual cu cei cărora li te adresezi, fă pauze și respiră adânc.

5. Experimentează.

Nu repeta discursul la infinit folosind același vocabular și aceleași formule de adresare. În final, va suna robotic.

Joacă-te cu cuvintele, folosește sinonime și modifică ordinea ideilor păstrând totuși logica.

În acest fel vei reuși să obții naturalețe și încredere.

6. Schimbă ritmul.

Ritmul vorbirii diferă de la o persoană la alta, însă discursurile care au cele mai mari șanse să fie înțelese sunt cele rostite temperat și rar.

Încearcă ritmuri diferite în care să rostești cuvintele și roagă pe cineva să te asculte. Astfel îți vei da seama care este măsura potrivită.

7. Înregistrează speech-ul.

Folosindu-te de o înregistrare, vei putea să analizezi mai bine ceea ce spui. Ascultând, vei identifica punctele nevralgice și le vei putea corecta înainte de a te exprima public.

Poți astfel să fii natural și să maximizezi șansele de a fi ascultat și înțeles.

Ne-am inspirat de pe www.businessinsider.com

Articole similare

Am pus robă și tocă recrutării din România

Pentru că tot e început de an universitar, se potrivește perfect să vă spunem despre un nou proiect marca SmartDreamers. De data aceasta este unul dedicat studenților din întreaga țară....

Damian Samoila

2,5 minute

Atragi suficienți candidați prin textele folosite în recrutare?

Probabil că mulți dintre voi veți spune că importante sunt imaginile pentru a atrage candidați, într-o perioadă în care e dificil să rămâi un brand recunoscut și de care consumatorului...

Damian Samoila

2 minute

Secom, locul plin de energie pentru oameni care vor să-și construiască o carieră frumoasă

Chiar nu am ales întâmplător acest titlu. Atunci când cei de la Secom ne-au povestit despre cum e să faci parte din echipa lor și ne-au arătat poze de la...

Damian Samoila

4,5 minute
MERGI PE SMARTDREAMERS.RO