Cum să faci față discuțiilor neplăcute, în 4 pași

discutii, conversatie, empatie, emotie,

Fie pe plan personal sau profesional, e imposibil să trecem prin viață fără să fim puși în fața unei situații care nu poate fi rezolvată decât printr-o discuție mai puțin plăcută. Genul acela de conversație complicată care îți dă senzația că ai face orice doar să se termine cu bine. Sau că ai face orice doar să o poarte altcineva în locul tău.

Ori că ar fi minunat dacă ai putea trece precum gâsca prin apă, fără să te consumi atât numai gândindu-te la neplăcutul moment. Sau cât de bine ar fi dacă n-ai mai avea rețineri în exprimare, de teamă să nu îi superi pe cei din jur.

Mă rog, ai înțeles ideea. Conversațiile delicate există și e normal să nu fii în largul tău atunci când apar. Pentru unii nu e doar ceva delicat, ci chiar un adevărat calvar, fie că se adresează unui prieten sau unui coleg.

În astfel de situații, cele mai întâlnite reacții sunt legate de abordarea subiectului pasiv-agresiv, devenind combativi, ori făcând tot posibilul pentru a evita confruntarea. În orice caz, niciunul dintre scenarii nu e unul pozitiv. Nici nu ar avea cum să fie, având în vedere că se acumulează resentimente și tot felul de emoții negative care ne pot costa ocazia de a stabili conexiuni reale cu cei cu care intrăm în contact.

Iată, în patru pași, cum ar trebui abordate conversațiile neplăcute:

1) Poartă discuții față în față.

Chiar dacă suntem în era tehnologiei iar telefonul, mesajele și rețelele sociale sunt tot mai des uitilizate pentru a comunica, ele nu sunt întotdeauna cel mai bun prieten al unei conversații. Un rol esențial îl joacă tonul, limbajul corpului și atitudinea personală. Fără ele este destul de greu ca mesajul transmis să fie complet și să nu lase loc de interpretări.

Poți evita conversațiile telefonice sau online pe teme dificile sugerând curajos o întâlnire la o cafea. O atmosferă relaxată poate să fie un plus care să destindă spritele.

2) Stabilește care-ți sunt intențiile.

Dacă ceea ce urmărești este să dovedești că ai dreptate cu orice preț, șansele ca dialogul să fie unul plăcut sau constructiv scad considerabil.

Tanya Ezekiel fondatoare și CEO la CareerCoach.com, ne sfătuiește să pornim fiecare conversație greoaie cu mintea deschisă, să fim pregătiți să admitem că nu e vorba doar despre punctul nostru de vedere și că poate nu avem dreptate.

Urmărește să identifici soluții pentru problema luată în discuție, nu să impui ideile proprii. Fii înțelegător și dornic să duci dezbaterea într-o direcție pozitivă.

3) Lasă emoțiile la o parte.

Dacă deschizi o discuție având o încărcătură emoțională intensă, aceasta poate afecta semnificativ modul în care comunici. Supărat sau deranjat fiind, poți spune lucruri pe care nu le vrei spuse, poți avea impresia că vorbești degeaba și poți determina partenerul de dialog să devină defensiv.

Așa că distanțează-te, pe cât posibil, de sentimentele pe care le ai referitor la subiect sau la cei implicați. Clarifică-ți gândurile, impresiile și opiniile și alocă timpul necesar pentru a aborda tema cu calm și răbdare.

4) Empatizează cu ceilalți.

Punctul tău de vedere nu este întotdeauna cel corect iar o atitudine deschisă față de părerea altora poate fi de mare ajutor. Pune-te în papucii partenerului tău de dialog și astfel vei avea o vedere de ansamblu asupra situației cu care te confrunți.

Perspectiva tuturor celor implicați e la fel de importantă precum a ta, iar dacă ai impresia că nu poți trece barierele proprii îți poate fi de folos să ceri opinia unei persoane care nu este direct  implicată.

În concluzie, sfatul experților în psihologia comportamentului uman este să nu fugim de discuțiile neplăcute ci să le abordăm cu grijă, pentru ca în final să depășim momentul și să consolidăm relațiile importante pentru fiecare dintre noi.

Ne-am inspirat de pe levo.com

Articole similare

Ana Moraru, Harman: “În ultimul timp, piața nu mai este a angajatorului” #SmartRecruiters

Ideea interviurilor #SmartRecruiters a pornit din nevoia de a scoate în față profesioniștii din domeniu, care au ceva de spus în piața recrutării. Am vrut să aducem informații din interior...

Echipa SmartDreamers

3,5 minute

7 direcții pentru recrutare în 2018

Recrutarea se va schimba în 2018. Sau, cu siguranță, trebuie să se schimbe punând accent pe cât mai multe funcționalități care să ușureze atât viața recrutorului, cât și a candidatului....

Damian Samoila

3 minute

G2 Travel, compania în care 90% din angajații middle și top management s-au dezvoltat în cadrul echipei

Am mers să vedem cum arată noile birouri ale companiei G2 Travel din cadrul City Offices (București), iar dacă tot am ajuns în mijlocul echipei, vrem să vă povestim ce...

Damian Samoila

2,5 minute
MERGI PE SMARTDREAMERS.RO