Comunicat de presă: 78% dintre tineri sunt determinați să plece peste hotare

În perioada 01-10 iulie 2013, SmartDreamers a realizat un studiu pe un eșantion format din 1500 de tineri, 500 cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, iar 1000 dintre ei încadrându-se în intervalul 24-30 de ani. Scopul studiului a fost identificarea obstacolelor și așteptărilor pe care le au tinerii privind piața muncii din România și din străinătate. Aceștia și-au exprimat opinia pe teme ca: actualul loc de muncă, așteptările salariale, motivații, dificultățile întâmpinate în găsirea unui loc de muncă și modul în care ar cheltui banii economisiți.

Concluziile studiului

Rata de angajare și așteptările salariale

Astfel, am aflat că 51% dintre cei chestionați au un loc de muncă, dintre care 10% în străinătate. 73% dintre respondenți au un nivel mediu al așteptărilor salariale, cuprinse între 1000 și 2000 de euro pentru munca prestată în afara țării.

Motivații și obstacole în căutarea unui loc de muncă în străinătate

78% dintre tineri sunt determinați să plece peste hotare din mai multe motive: fie pentru a-și mări veniturile, fie pentru a face diverse achiziții de bunuri sau chiar pentru a investi într-o afacere. 22% dintre ei pun pe primul plan aspectele extra financiare, cum ar fi dezvoltarea personală și educația copilului.

În străinătate, cel mai mare obstacol întâlnit în căutarea unui loc de muncă este faptul că nu își permit, din punct de vedere financiar, să caute la fața locului. Următoarele două dificultăți semnalate sunt numărul mic al locurilor de muncă și experiența profesională redusă. O altă dificultate în găƒsirea unui loc de muncă în străinătate, semnalată de 11% dintre respondenți este discriminarea. Și oferta salarială mică sau plafonarea profesională reprezintă cele mai puțin întâlnite obstacole.

Diferențele dintre România versus străinătate

Diferențele cele mai mari, întâlnite în raportul România versus străinătate se regăsesc la așteptările financiare și cele de dezvoltare personală. Obstacolul ”salarii prea mici” a fost semnalat pentru piața muncii din România de către 32% dintre respondenți, versus 8% care au întampinat salarii prea mici în cazul locurilor de muncă din străinătate. 

În timp ce 16% dintre respondenți nu aleg un loc de muncă în România datorită plafonării profesionale, versus 6% care l-au menționat ca și criteriu pentru locurile de muncă din străinătate.

Cheltuirea / investirea economiilor și planuri de viitor

Dintre cei care ar reuși să-și pună niște bani deoparte în urma muncii depuse în străinătate, 59% s-ar întoarce în țară, iar 41% s-ar stabili peste hotare. Jumătate dintre tineri ar opta pentru achiziția unui bun (casă sau mașină) iar jumătate ar investi banii într-o afacere. Dintre cei care s-ar întoarce în țară, sunt mai mulți cu 11% cei care ar investi banii acumulați într-o afacere, în detrimentul celor care i-ar investi într-o casă sau o mașină. Rezultatele studiului relevă faptul că un număr dublu al tinerilor se așteaptă ca afacerea pe care ar lansa-o cu banii câștigați să aibă succes mai degrabă în România, decât în străinătate.

Despre SmartDreamers

Pentru a simplifica mecanismul de angajare și a veni în sprijinul celor care sunt în căutarea unui loc de muncă, am creat un sistem de forță de muncă la comandă. Acest sistem va permite companiilor să acceseze, rapid și ușor, forță de muncă, în regim permanent sau temporar. În ceea ce privește tinerii, aceștia vor găsi oferte de muncă cu program flexibil, adaptate nevoilor și abilităților lor.

 

 infografic-ce spun tinerii despre piata muncii

Articole similare

Ubisoft…sau cum e să lucrezi în școala de gaming a României

Când am cunoscut echipa Ubisoft din România, ne-am zis că în cadrul unei companii cu o istorie de 25 de ani “oamenii ăștia lucrează, nu se joacă”. Nu mică ne-a...

Damian Samoila

4,5 minute

Recrutarea s-a mutat în laborator. Unul interactiv, fun și 100% practic

Dacă ești recrutor și nu prea ți-au plăcut laboratoarele de fizică sau chimie la școală, noi am găsit unul care te învață (ghici ce?) tocmai cum să găsești candidații potriviți...

Echipa SmartDreamers

4,5 minute

Working at GoWild, the company where new job opportunities open up all the time

We took a behind the scenes look at GoWild and spoke to the team about why it’s a top place to work. Here at SmartDreamers, we believe that people are...

Damian Samoila

3,5 minutes
MERGI PE SMARTDREAMERS.RO