Cele mai eficiente 7 metode cu care să începi o prezentare

Timp de citire estimat: 4 minutesustinerea unei prezentari

Secunde care ne ajută să ne demonstrăm credibilitatea și să-i motivăm pe cei din jur să asculte, potrivit lui Darlene Price, președintă a Well Said Inc. și autoare a ghidului “Well Said! Presentations and Conversations That Get Results.”

Dacă irosești acele secunde cu o glumă nereușită, o scuză, detalii inutile etc…s-ar putea să-ți scadă credibilitatea în rândul publicului, fapt care va afecta transmiterea mesajului indiferent de cât de interesante sunt informațiile pe care le vei prezenta ulterior.

Pentru orice speaker este regulă de bază ca debutul prezentării să fie bine pus la punct, studiat și repetat, cu obiectivul clar de a capta atenția și a face o primă impresie promițătoare.

Din experiența proprie, Darlene Price oferă șapte variante care dau rezultate atunci când începi o prezentare:

1. Relatează o întâmplare interesantă.

Dintre toate trucurile pe care le ai în tolbă, storytelling-ul este cel mai de succes. E în natura umană să ne bucurăm de o întâmplare interesantă indiferent de beneficiul final, care poate fi variat: amuzamentul, utilitatea etc.

Când te adresezi unui grup, povestea poate fi despre tine, sau poți relata despre o altă persoană; poți spune o anecdotă, o fabulă, sau o întâmplare istorică etc. Esențial e ca în 60-90 de secunde să începi să captezi atenția ascultătorilor.

2. Folosește întrebări retorice.

Ca orator, folosește întrebări care pun audiența pe gânduri, pentru mai multă convingere; nu te aștepta ca cei din public să răspundă cu voce tare, ci mai degrabă să îi provoci să își răspundă lor.

Întrebările retorice pot deschide subiectul pe care îl vei aborda.
Prin intermediul lor îi poți face pe ascultători să mediteze asupra unor idei, pentru ca ulterior să vii cu soluția perfectă, care de fapt este mesajul pe care voiai să-l transmiți cu prezentarea.

3. Prezintă o statistică șocantă sau un titlu de impact.

Acestea trebuie să fie în strânsă conexiune cu scopul prezentării, ne explică Price.

Astfel de informații concrete îi vor convinge pe cei prezenți să aibă încredere că le vei transmite informații punctuale și utile, nu generalități.

4. Un citat puternic e mereu de ajutor.

Folsind cuvintele înțelepte ale unei persoane cunoscute, vei atrage asupra ta o parte din credibilitatea pe care aceasta o are, plus că asocierea cu o persoană transmite automat valorile tale, poziționarea ta culturală și socială ca individ. În funcție de tipologia publicului trebuie să-ți alegi cu grijă citatul. De exemplu, nu poți da un citat din Dostoievski unor muncitori necalificați.

5. O imagine face cât o mie de cuvinte.

Pornind de la afirmația de mai sus, ori de câte ori ai ocazia, folosește imagini în locul cuvintelor. Folosește-te de imagine pentru a iniția discuția și de cuvinte pentru a dezvolta și dezbate ideea.

Vizualul va stârni imaginația ascultătorilor, va face mesajul memorabil și va adăuga valoare estetică prezentării.

6. Apelează la recuzită/obiecte fizice – concrete.

Un element de recuzită te ajută să faci o rupere de ritm, să animezi atmosfera, să aduci o notă de concret prin trecerea din planul ideilor și virtualului la planul fizic, aflat în realitatea imediată a audienței.

Ia în calcul obiecte banale, cum ar fi: un ceas de perete, un pachet de cărți, o legumă sau orice altceva, pentru a face interesant subiectul pe care vrei să îl prezinți, printr-o asociere cu obiectul, o exemplificare etc.

7. Rulează un clip scurt.

Clipurile au un puternic impact emoțional; spre deosebire de un text, ele trezesc în cei ce le vizualizează sentimente mult mai puternice, având la dispoziții mai multe forme de stimuli, precum cei vizuali și auditivi.

Astfel îi poți determina pe cei ce asistă să se exprime mai ușor și mai liber, iar tu poți specula reacțiile lor și conduce mai bine prezentarea.

Bonus

Pentru că ai nevoie și de niste tool-uri cu care să-ți pui ideile în practică, găsești aici o listă cu cele mai bune 27 de alternative la power point: http://bit.ly/1D255yL 

Dacă ai exemple din propria experiență prin care ai reușit să faci dintr-un astfel de eveniment unul reușit, te așteptăm la secțiunea de comentarii. Indiferent că ai făcut prezentări power point sau în alte formate neconvenționale.

Sigur le vor fi de utile și altora! Vorba aceea: ‘’sharing is caring’’.
Să ne fie cu folos!

Ne-am inspirat de pe levo.com

Articole similare

Ana Moraru, Harman: “În ultimul timp, piața nu mai este a angajatorului” #SmartRecruiters

Ideea interviurilor #SmartRecruiters a pornit din nevoia de a scoate în față profesioniștii din domeniu, care au ceva de spus în piața recrutării. Am vrut să aducem informații din interior...

Echipa SmartDreamers

3,5 minute

7 direcții pentru recrutare în 2018

Recrutarea se va schimba în 2018. Sau, cu siguranță, trebuie să se schimbe punând accent pe cât mai multe funcționalități care să ușureze atât viața recrutorului, cât și a candidatului....

Damian Samoila

3 minute

G2 Travel, compania în care 90% din angajații middle și top management s-au dezvoltat în cadrul echipei

Am mers să vedem cum arată noile birouri ale companiei G2 Travel din cadrul City Offices (București), iar dacă tot am ajuns în mijlocul echipei, vrem să vă povestim ce...

Damian Samoila

2,5 minute
MERGI PE SMARTDREAMERS.RO