Zero satisfacție la job? 5 sfaturi pentru a schimba situația

În medie, un om lucrează 47 de ore pe săptămână. Asta înseamnă aproximativ 2350 de ore pe an, luând în calcul o vacanță sau două. Calculul dus până la capăt ne cam sperie; sunt mii de ore din timpul fiecăruia care afectează în mod direct sănătatea, fericirea și viața.

Mare parte a zilelor noastre și a scopului pe care îl avem are, de fapt, legătură mai mult cu ceea ce facem decât cu ceea ce suntem.

work-life

Când întâlnim o persoană necunoscută, legăm o conversație despre ceea ce facem, despre ocupația care ne asigură traiul zilnic și încă de mici ne petrecem timpul visând la ceea ce vrem sa devenim – doctori, avocați sau președinți.
Visul se spulberă, de obicei, după absolvirea studiilor, când cei mai mulți dintre noi ne lovim de realitatea dură și devenim nimic mai mult decât un scriitor oarecare, un contabil, un chelner sau chiar o persoană fără loc de muncă.

Dacă urăști ziua de luni, ești mereu frustrat de ceea ce se întâmplă în timpul săptămânii, demotivat și plictisit, la muncă și după program, e timpul să faci o schimbare!

Din păcate ziua de muncă nu se termină atunci când se termină programul. Frustrarea, nemulțumirea și negativismul acumulate se regăsesc și în timpul liber și afectează viața personală. Cei ce sunt nemulțumiți de job riscă să se îmbolnăvească, să ia în greutate, să fie depresivi și neliniștiți.

Ce avem de făcut?

Iată cinci modalități prin care poți alunga nefericirea de la locul de muncă.

1. Stop și de la capăt

Fie că ești foarte nemulțumit sau foarte mulțumit, ideal e să iei o pauză și să evaluezi situația. Fă loc în programul tău supraaglomerat unui audit.

Unde petreci cea mai mare parte a timpului?
Care este starea ta generală?
Ești lipsit de vivacitate, trist, motivat, energic sau inspirat?

Analizează modul în care te afectează munca, fizic și mental, și apoi pune în prim plan câteva întrebări esențiale.

La ce te pricepi cel mai bine?
Ce te pasionează?
Ești mulțumit de cariera pe care o ai?

2. Examinează opțiunile

Sunt nenumărate motive care pot face locul de muncă neplăcut. Fie că e vorba de mediu sau de sarcinile zilnice; stabilește cum ai putea să elimini aspectele demotivante.

Ia-ți inima în dinți și poartă o discuție onestă cu șeful pentru a vedea ce posibilități ai la dispoziție.
Dacă ești productiv în anumite perioade ale zilei, cere un program flexibil, sau poate chiar o zi pe săptămână în care să lucrezi de acasă.

Iubești compania pentru care lucrezi, dar nu îți place ceea ce ai de făcut? Cere o schimbare de sarcini sau de funcție.

3. Fă-ți prieteni

Relațiile de prietenie în cadul echipei din care faci parte te pot ajuta să îți faci ziua mai frumoasă. Pauza de masă cu un coleg cu care te înțelegi bine poate fi un respiro bine venit.

Activitățile și ieșirile cu colegii la masă, în club sau team building, și provocările care nu au legătură cu munca stabilesc conexiuni care fac timpul să treacă mai repede și ziua să fie mai frumoasă.

4. Găsește un hobby

Job-ul nu este totul. Ești o ființă umană, cu gânduri, sentimente, emoții și pasiuni care merg dincolo de programul de muncă. Profită din plin de toate acestea.

Un hobby poate oferi multiple satisfacții și poate fi o sursă de inspirație și creativitate.

5. Încearcă ceva nou

Mulți dintre noi trecem de la job la job, în diferite companii, pe parcursul vieții. Dacă ești fără dubii nemulțumit de poziția pe care o ai, încercă un domeniu diferit, unul care crezi că ar fi pe placul tău. Faptul că renunți nu înseamnă că ești laș. A demisiona are mai mereu o conotație negativă, dar în definitiv e mult mai bine să te detașezi de o situație care nu te ajută, pentru a face loc unei noi experiențe.

Jobul este o experiență personală. Ceea ce pentru anumite persoane este fantastic, pentru tine poate să nu fie. Falabilă și viceversa. Așa că, mare grijă să alegi pentru tine și nu pentru cei din jur.

Bonus

un video de la FastCompany cu alegerile care trebuie făcute în situații concrete. Mai pe scurt: ”how to achieve work-life balance in 5 steps”

Ne-am inspirat de pe levo.com

Articole similare

Înscrie-te în JTI Internship Program, primul pas spre succes!

Cum ți se pare ideea unui internship care să îți ofere șansa de a te alătura unei companii multinaționale și de a-ți construi o carieră? Ei bine, Japan Tobacco International...

Damian Samoila

3 minute

INFOGRAFIC: Recrutarea intră pe fast forward în era rețelelor sociale

Ca recrutor, te întrebi cum poți atrage cei mai buni candidați și care sunt canalele potrivite pentru promovarea brandului de angajator. La SmartDreamers, am realizat un survey care să răspundă...

Echipa SmartDreamers

1,5 minute

Românii de la Harman au adus primul sistem de infotainment AR pe piața mondială de automotive: MBUX – Mercedes Benz

Anul 2018 a adus una dintre surprizele mari în domeniul automotive. Mai exact, în tot ceea ce înseamnă integrarea tehnologiei, a AR-ului și inovației într-un autoturism. Mercedes Benz a prezentat...

Damian Samoila

3 minute
MERGI PE SMARTDREAMERS.RO