21 de lucruri pe care recrutorii ar vrea să le cunoști

De-a lungul carierei, recrutorii întâlnesc candidați care fac aceleași greșeli. Ne spun însă că cele mai multe erori sunt ușor de prevenit; trebuie doar să te pui în pielea celui care caută omul potrivit.

Pentru a face mai simplu parcursul ambelor părți implicate în procesul de recrutare și selecție, ține cont de câteva sfaturile venite de la cei ce pun joburi la bătaie!

21 lucruri, cariera, interviu, recrutare, CV, greseli

1. Sinceritatea e o carte câștigătoare.

Prezintă-te în mod realist; expune punctele tale forte, dar și cele mai puțin puternice, cu sinceritate. Astfel, intervievatorul va avea o imagine clară aspura competențelor și capacității tale de a performa la locul de muncă.

2. Atenția la detalii contează.

De la a avea un CV și o scrisoare de intenție fără greșeli, până la a fi politicos cu persoana de la recepție, detaliile fac diferența. Un recrutor priceput este un fin observator, care va ține cont în a alege persoana ideală de întreg comportamentul afișat de către competitori.

3. Pune întrebări.

Angajatorii vor un partener de discuție în timpul interviului. Arată-te interesat de obiectivele companiei, de colectiv și de sarcinile pe care va trebui să le îndeplinești. Păstrează-ți pertinența și ține minte că poți transmite un mesaj greșit dacă ești rezervat.

4. Transmite un e-mail de mulțumire.

Puțini candidați fac acest lucru și, tocmai din acest motiv, dacă vei transmite un e-mail cu mulțumiri pentru oportunitatea de a participa la interviu vei ieși în evidență. Un astfel de mesaj te va clasifica drept un candidat politicos și interesat și va fi apreciat de angajator.

5. Entuziast, nu disperat.

Este în regulă ca după interviu să te informezi despre cum și când se va face angajarea, însă ai grijă să nu pari disperat. Așteaptă data la care intervievatorul s-a angajat să transmită un răspuns, și abia apoi încearcă să afli noutăți. Un telefon sau un e-mail pe săptămână este suficient pentru a demonstra că ești entuziasmat și abia aștepți prima zi de muncă.

6. Punctele slabe trebuie privite cu realism.

Nu vei convinge pe nimeni dacă vei spune că slabiciunea ta este faptul că esti perfecționist. Va părea că încerci să eviți o întrebare incomodă. Este esențial să îți cunoști minusurile și să faci eforturi să te ]ndrepți. E indicat să fii conștient de insuficiențele tale, să le expui în mod direct și să muncești pentru a le elimina.

7. Supracalificarea – o situație de explicat.

Te poți afla în cazul în care experiența și calificările tale sunt peste cerințele jobului. Atacă acest fapt cu sinceritate și argumentează care sunt motivele reale pentru care dorești locul de muncă.

8. Elimină din CV secțiunea cu obiective.

Se poate să dai greș trecând în CV obiective care, din punctul de vedere al angajatorului, nu se potrivesc cu jobul. Așa că, mai bine elimină aceasta zonă și concentrează-te pe prezentarea realizărilor.

9. Tratează interviul telefonic cu profesionalism.

Nu ești la o discuție cu un prieten! Oricât de informal ar părea, interviul telefonic trebuie tratat cu seriozitate. Poartă discuția fără tensiune, însă nu atât de degajat încât să pară că abordezi interlocutorul în mod neprofesionist. Nu ronțăi, nu te uita la televizor și nu lâncezi pe canapea în timpul apelului.

10.Caută până ai certitudinea că vei fi angajat.

Chiar dacă ești încrezător că ai trecut cu bine de interviu și jobul este al tău, nu lăsa garda jos până în momentul în care ai confirmarea angajatorului. Pot apărea situații neprevăzute, ofertele de muncă pot fi retrase și nu face bine să te bazezi pe o singură oportunitate.

11. Pune accent pe referințe și recomandări.

Angajatorii nu vor da înapoi de la a verifica referințele pe care le treci în CV. Cu cât sunt mai multe, reale și convingătoare, cu atât mai bine.

12. Entuziasmul e bun, agresivitatea nu.

Nu suna de trei ori pe zi ca să te interesezi câte interviuri au mai avut loc și când vei avea un răspuns. Nu trimite zilnic e-mail ca să obții informații noi. Răbdarea se dovedește o calitate importantă.

13. Unora dintre angajatori chiar le pasă de candidați.

Să primești un răspuns, pozitiv sau negativ, în urma unui interviu este un lucru firesc. Angajatorii care nu transmit candidaților cu care au interacționat o opinie dau dovadă de lipsă de apreciere. Sunt mulți, însă, cei care iau legătura cu cei cu care au discutat, iar asta exprimă de respect și interes.

14. Scrisoarea de intenție este un atu.

Această unealtă trebuie să pună în valoare candidatura și face diferența în procesul de selecție. Întocmește-o cu grijă, corect și relevant, în completarea CV-ului.

15. Să nu ajungi prea repede la interviu.

Ideal este să ajungi cu 5-10 minute înainte. Un intervievator se poate simți obligat să întrerupă activitatea și să modifice programul dacă vei ajunge cu o jumătate de oră mai devreme, iar acesta nu este un start bun pentru discuție.

16. Elimină subiectivul din CV.

Realizările sunt ceea ce contează. Bazează-te pe cifre, procente și exemple concrete pentru a-ți pune calitățile în valoare. Evită exprimările vagi și laudele excesive.

17. CV-ul trebuie să răspundă la o întrebare-cheie.

Pe lângă expunerea de sarcini și responsabilități, asigură-te că ceea ce ai menționat te pune cu un pas în fața celorlalți. Pentru a obține acest avantaj, scoate în evidență cu ce te mândrești în raport cu pozițiile deținute; acele succese pe care le-ai dobândit prin metode inovatoare.

18. Proaspeții absolvenți au nevoie de experiență.

Pe perioada studiilor implică-te în activități extrașcolare, participă la intrenshipuri, fie ele plătite sau neplătite, sau ia-ți un job part time. Activitățile de voluntariat sunt importante și te pot ajuta atunci când aplici pentru primul loc de muncă.

19. Se ține cont de personalitate.

Angajatorii caută anumite tipuri de personalitate. Este esențial să te potrivești în colectiv; iar dacă, în ciuda faptului că ai calificările necesare, nu ai obținut jobul, nu te descuraja. Pe lângă acestea, în competiția pentru locurile de muncă se ține cont și de personalitate, iar până la urmă vei da de jobul potrivit.

20. Concizie în timpul interviului.

Pune întrebări, dar nu bate câmpii. Să vorbești prea mult nu este de dorit. Nu divaga și nu aduce în discuție aspecte puțin relevante.

21. Nu vorbi de rău fostul angajator.

Indiferent cât de sumbră a fost ultima experiență de muncă, alege răspunsuri elegante pentru a clarifica de ce s-a încheiat. Este lipsit de profesionalism să dai detalii și să explici ce nu ți-a fost pe plac la ultimul loc de muncă.

Ne-am inspirat de pe businessinsider.com

Articole similare

Înscrie-te în JTI Internship Program, primul pas spre succes!

Cum ți se pare ideea unui internship care să îți ofere șansa de a te alătura unei companii multinaționale și de a-ți construi o carieră? Ei bine, Japan Tobacco International...

Damian Samoila

3 minute

INFOGRAFIC: Recrutarea intră pe fast forward în era rețelelor sociale

Ca recrutor, te întrebi cum poți atrage cei mai buni candidați și care sunt canalele potrivite pentru promovarea brandului de angajator. La SmartDreamers, am realizat un survey care să răspundă...

Echipa SmartDreamers

1,5 minute

Românii de la Harman au adus primul sistem de infotainment AR pe piața mondială de automotive: MBUX – Mercedes Benz

Anul 2018 a adus una dintre surprizele mari în domeniul automotive. Mai exact, în tot ceea ce înseamnă integrarea tehnologiei, a AR-ului și inovației într-un autoturism. Mercedes Benz a prezentat...

Damian Samoila

3 minute
MERGI PE SMARTDREAMERS.RO